CoLab, Ècole polytechnique fédérale de Lausanne (EHL)

Multifunctional space: transforms from lounge to event location

The CoLab is a multifunctional facility created on the basis of designs by Holzer Kobler Architekturen. The space is divided up into various areas with different functions. In its basic set-up, it provides a comfortable, everyday student lounge. In just a few steps, the space can be transformed into a location for a range of different event formats.

Location
Lausanne, Switzerland

Design
Holzer Kobler Architekturen; iart AG

Products
Felt wall as an interactive panel, freely positionable curtains, lounge furniture, tables and mobile special furniture with motorized sliding doors and LED screen.

Photos
Eik Frenzel (project photos)
Daniel Kuhn (making-of)

Distinctive features:
The entire space is surrounded by a freely positionable wall-curtain system developed especially for the project, which can be fully closed if required. A geometric pattern cut into the stiff felt fabric gives a three-dimensional structure to the curtain and allows a certain optical permeability when closed.

An additional workshop room, which is separated by a glass wall from the public area, provides space for private meetings. Here, eight individually controllable LEDs are integrated into a felt wall. This allows the textile area of the 3 x 11-metre partition to be used for atmospheric and informative moving images that can be freely programmed.

Girsberger was tasked with developing the felt-covered panels with the required perforation. At the centre of the felt wall, two motorized sliding doors can be opened to reveal a large LED monitor.

In collaboration with highly specialized partners, a solution was found for integrating the LED boards in the textile wall and for the software and hardware necessary to control the over 100,000 LEDs.